Miten Tukea Pelkäävää Lasta?

Suomi on siirtynyt pimeyden aikakauteen. Myöhäisen auringonnousun takia aamuisin on vaikea herätä, kun on niin pimeää.

Eräänä tälläisenä hyvin pimeänä aamuna yllätyin, kun poikani pyysi minua tulemaan hänen mukaansa kylpyhuoneeseen.

Häntä pelotti.

Kun lapsi alkaa pelätä, on helppoa reagoida samalla tavalla, kuin miten meidän omiin pelkoihin on lapsena reagoitu.

Hyvää hyvyyttä meitä on lohdutettu ja kannustettu, ja joskus tilannetta on yritetty helpottaa myös huumorilla: “ei ole mitään pelättävää... älä ole hölmö, nyt olet ihan hassu... menet nyt vain rohkeasti.”

Nämä ovat aivan tavallisia ja inhimillisiä reagointeja aikuiselta, joka hakee nopeaa ratkaisua epämiellyttävään tunteeseen ja tilanteeseen. Joskus nämä ratkaisevatkin tilanteen, mutta usein tunnetta tukahduttava ratkaisu piilottaa tunteen vain syvemmälle ja aiheuttaa samalla lapsessa häpeää. Vain hölmö pelkää pimeää.

 “Häpeä väistyy, kun saamme jakaa tunteemme sellaisen ihmisen kanssa, joka vastaa siihen empatialla ja ymmärryksellä.”

-Brené Brown

Voit tukea lastasi, lisätä luottamusta välillänne ja ylläpitää yhteyttä toisiinne seuraavilla ohjeilla.

1. Tunnista ja tunnusta pelko/tunne. Sanoita lapselle, että näet mitä tunnetta hän juuri käy läpi ja kerro, että tunne on tuttu sinullekin. Jos hän pelkää pimeää, kuten poikani, voit sanoa: “Ymmärrän, että sinua pelottaa. Minuakin pelotti pienenä pimeä.”

2. Sanoita tilanne. Älä yritä lakaista tunnetta maton alle. Älä vähättele tunnetta sanomalla “älä nyt viitsi... ei täällä ole mitään pelottavaa...” Voit tarjota ymmärrystä lapselle sanomalla: “No on kyllä tosi pimeää. Tuntuu siltä kuin olisi yö. Kun valot eivät ole päällä, ei näe eteensä. Se on pelottavaa.”

3. Rauhoita ja tarjoa ratkaisua. Pysy rauhallisena ja ole tukena lapselle vaikeassa tilanteeessa. Lapsi katsoo sinusta esimerkkiä ja toivoo saavansa sinulta ymmärrystä ja turvaa kohdata pelkonsa. Minä ohjasin poikani kylpyhuoneeseen ja sanoin: “Laitan nyt valon päälle, niin sitten näet paremmin.”

Luet näitä ohjeita ja ehkä ajattelet, että miten ihmeessä muistat tämän kaiken kun tälläinen tilanne tulee eteen. Et ehkä muistakaan, mutta muistat ja sydämessäsi tiedät, että paras tapa kohdata lapsi ja lapsen mikä tahansa SUURI tunne on empatia.

Sinun ei ole tarvinnut kokea samanlaisia asioita tunteaksesi empatiaa toisen tunnetta ja kokemusta kohtaan. Vaikket olisi ikinä pelännyt pimeää, olet kuitenkin joskus pelännyt ja tiedät miltä pelko tuntuu.

Aloita siitä.

Tunnista mieluummin tunne kuin tapahtuma.

Se on paras vinkkini kaikkiin haastaviin tilanteisiin lapsen kanssa.

*****************************************************

Lasten tunnnekokemuksiin ja tunteiden hallintaan liittyvät kirjat nyt pukinkonttiin. Löydät ne alla olevasta linkistä: kirjapaketti

Viite: Brené Brown, Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead.

Blogin on suomentanut Tara Lange.